035_SAJ JIH TUDI JE

SAJ JIH TUDI JE!
(Deja Vu)

Nekoč se bo tudi ta vojna končala in ljudje se bodo vrnili v tisto, kar je nekoč bilo njihov dom. Napisali bodo knjige, posneli filme, postavili spomenike, sestavili nove učbenike ... In zmerjali nekatere z izdajalci, tiste, ki se bodo vrnili živi in zdravi iz tujine z vsemi prsti, rokami in nogami.
Nekdo bo potem moral plačevati vse njihove penzije, odškodnine, invalidnine, zasluge, premije ... iz vreče svoje neskončne krivde! Če jih boš vprašal, kdaj mislijo te dolgove vrniti, ti bodo rekli: "Saj so sami krivi, da nam posojajo." In bodo hoteli še več.

 Toda tisti, ki so dali, se bodo sčasoma naveličali, kot so se že prej, in ne bodo več dali. Najprej bodo zahtevali vračilo starih dolgov. Potem bomo pa videli.
Ljudje bodo najprej nekaj časa razmišljali, potem tuhtali, nato pa si razbijali glave in, na koncu - reprogramirali dolgove! Vrnili ne bodo ničesar.

Ker ne bodo ničesar več dobili, bodo spet nekaj reprogramirali, pa še enkrat in še in še ... Potem bo nenadoma vsega tega konec. Sprejeli bodo drastične ukrepe in reprogramirali svoje otroke in zbrisali mesta in vasi in cerkve in knjižnice in mostove in poti in ceste in bližnjice in vse živo, da bo na koncu od vsega tega ostala ena sama čista vest! Vanjo bodo zemljemerci vrisali novo zgodovino. Tisto zmagovalcev, saj vedno le ta ostane, druge ni. Za tiste, ki se vrnejo domov od drugod pa vedno velja, da se srečajo z zamero in sovraštvom svojih sosedov. Včasih s prikritim, največkrat pa ne. Njihov denar je dobrodošel, oni sami pa niso. Ljudje jih porabijo, da jih kažejo otrokom, kot slab vzor - kot bi jim s tem hoteli trasirati neko čisto novo, povsem originalno pot v prihodnost!

"Glejte," bodo dejali, "ti so bili na varnem, medtem ko smo mi tukaj dajali življenje za domovino in krvaveli!" Potem se bodo tolkli po prsih. To, kar so videli že pri svojih starših. Prijateljstva med otroki bodo previdna. Starši njihovih prestrašenih in vprašujočih oči ne bodo opazili, vprašanja bodo ostala neodgovorjena in nekoč se bodo spet poravnavala z orožjem.

 Če jim boš rekel: "Kam pa naj bi šli, saj jih nobena stran ni hotela - z vami vred!" se bo hitro našel nekdo, ki ti bo odvrnil: "Strahopetci so in izdajalci, morali bi bili ostati in se boriti."

 "Iz mešanih zakonov so," boš vztrajal, "nihče jih ni imel za svoje. Vi ste vsi "čisti", oni pa nikjer dobrodošli. Na prijatelje bi morali streljati, pa na znance in sorodnike, in se pod prisilo odločati o nečem, kar je morda nekoč bilo, zdaj pa ni več; in vse to zamenjati za nekaj, kar ni in tudi nikoli ne bo ... Človek božji, razumi vendar, da ni bilo izbire! Morali so od tod! Če bi bili ostali, bi jim pobili družine!"

 "Tudi mojo so - čisto vse do zadnjega," bo dejal s takim čudnim zadovoljstvom, kot da jih je sam pobil

Objavljeno v reviji Primorska srečanja, l. 1995

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

083_KRIVIC IN BUČAR - GLAVNA KRIVCA, DA SMO ZDAJ BREZ SVOJE DRŽAVE

036_INTERNACIONALNA DEMOKRATIZACIJA ZAHODNE NOROSTI

008_ZAROTA VELIKIH STARCEV 2 str.