012_BILI SO LJUDJE 1 str.



BILI SO LJUDJE
... ki so videli zmaje, šizoti, ki so se bali morskih psov sredi mesta!
Pomislite - med hišami! - kot da morski psi kar tako priplavajo po asfaltu in te požrejo.
Lahko si jih videl prepirati se s strahovi, ki jih preganjajo in se zato podijo po ulicah, medtem ko njihove dlani stiskajo bolečino v njihovih norih glavah, ki že celo večnost kričijo svoj nemi krik. Ki ga le oni slišijo, torej nihče.

Toda oni so vse to videli.

Ker pa vsega tega ni bilo, so jih imeli za nerazsodne, za nesposobne normalnega življenja. Za duševno razcepljene in celo za nevarne.
Za norca so jih imeli, bi se reklo po domače. In so jih zaprli na posebne oddelke samo njim namenjene. Vsaj v večini primerov je bilo tako, pri ostalih, lažjih primerih, so se jim samo izognili.

Pri normalnih vzbudijo gnus, strah in odpor. Res ni prijetno, če ti kdo ves čas razlaga svoje poglede na ureditev sveta, pa o tem, kako povsod vidi razkosana trupla prijateljev in znancev - same znane obraze, med njimi morda celo tvojega, toda zagotovo in brez dvoma - svojega, vsega umazanega od krvi in s tistim izrazom bolečine, ki naredi, da so vsi obrazi enaki, vsi ljudje pa podobni, kot na reklami s televizije.
Ko so padle prve bombe na mesto in je zavladala panika, se ni vanje nihče več zadeval. Nihče se nanje ni niti spomnil, važnejše stvari so se dogajale v mestu kot pa so blodnje norcev in ljudje so imeli še preveč dela z lastnimi problemi, da bi mislili še nanje. Tudi tedaj, tudi tokrat!

Ko je del zgradbe, kjer so bili spravljeni norci, zadela granata, so norci postali svobodni. Stopili so na prosto in se rešili tako tisti, ki so jih ruševine pokopale, kot tudi drugi, ki so pozneje po trgih in cestah pobirali razmesarjene kose trupel in jih zlagali v cela bitja.

S posebno natančnostjo so to počeli in brez naglice, čeprav resnici na ljubo, včasih s prav komičnim izidom. Velikokrat, namreč, vsi deli niso spadali k istemu človeku, tako, da so nekateri imeli telo ženske in glavo moškega. In narobe: moški so bili v obraz čisto ženski! Nekatere ženske so imele kurca, nekateri moški pa ženske prsi. Toda na to se zdaj ni nihče več oziral, zaradi tega se jim ni nihče smejal ali jim celo rekel, da so nori.

Norci so bili tudi edini med vsemi prebivalci zdaj porušenega mesta, ki so lahko jokali! Drugi so bili preveč prestrašeni, šokirani nad tistim, kar se je zgodilo, da bi bili sposobni kakršnegakoli normalnega odziva. Od njih bi v takšnem primeru pričakovali kakšen logičen izraz, odziv, reakcijo na strašne dogodke, kot so zgražanje, odpor in gnus. Iskali bi kak smisel v njihovih dejanjih, v mehaničnih opravilih, ki kažejo na nagon po samoohranitvi, željo in potrebo po tem, da jim
kdo pomaga, ali da sami pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo še bolj kot sami... Nič takega se ni zgodilo! 

Tekali so okrog kot kure brez glave, medtem, ko so norci mirno opravljali svoje delo. Počasi, preudarno in z razmislekom, trezno, kot bi zlagali svet na novo. Pogovarjali so se s trupli, medtem, ko so jih zlagali v nekakšna bitja, čeprav oni, ko so bili še živi, z njimi nikoli niso zgubljali časa na pogovor. Vse je bilo obrnjeno, noro!
Normalni so bili zmešani, norci pa preudarni.

Oni so to vse že prej videli, strah jih ni bilo več, saj so z njim opravili že v času miru in sloge.  Jok jim je bil v olajšanje in groze v njih ni bilo zaslediti. Ljudje so sčasoma to opazili in jih jemali k sebi na dom. Vsak po enega ali dva... k sreči jih je bilo za vse dovolj!

Stiskali so se k njim, jim govorili čudne zgodbe, nepovezane, na pol nore. Misli in besede so bile brez smisla, toda norci so vse razumeli. Bili so potrpežljivi. V sebi so nosili neskončno vztrajnost, ki je lastna samo norcem. Tako, kot so nekoč lahko ure in ure z glavo tolkli ob zid, kričali svojo neskončno pesem v prazno in zavijali svojo bolečino v noč, so zdaj potrpežljivo poslušali vsakogar. Dogajalo se je celo, da so jim ljudje poljubljali noge v zahvalo in jih prosili odpuščanja.

In norci, kot norci - so jim vse odpustili.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

083_KRIVIC IN BUČAR - GLAVNA KRIVCA, DA SMO ZDAJ BREZ SVOJE DRŽAVE

036_INTERNACIONALNA DEMOKRATIZACIJA ZAHODNE NOROSTI

008_ZAROTA VELIKIH STARCEV 2 str.