071_O DOGOVORIH IN O SKLEPANJU SPORAZUMOV


Rad bi povedal, kako se sklepajo sporazumi in dogovori. 
Govorim o vzorcu, ki velja za vse "spore", preden so sploh začnejo. Torej čisto v začetku. 

Govorim iz lastne izkušnje. Takšen sporazum, kot ga bom povedal, ti omogoči, da prideš skoz najbolj poceni in imaš potem trajen mir za vse večne čase. Energijo, ki bi jo sicer porabil za sovraštvo in ohranjanje napetosti, lahko porabiš za bolj koristne zadeve, ki služijo življenju.

Najpomembneje je, da spor rešiš čimprej, še preden se razvije. Ko se enkrat razvije, bodo novi spori sledili in se mešali v glavni spor; spori se dodajajo, zato je treba spor reševati TAKOJ, ne čakat!

Tak trenutek je bil, ko je Slovenija nastajala kot samostojna država. Najprej določiš mejo, seveda v dogovoru s sosedom mejašem. To se naredi tako, da sosedu potisneš čez mizo papir in svinčnik in mu postaviš zelo preprosto vprašanje: Kaj hočeš?
Samo to ga vprašaj - kaj hočeš? Kaj bi rad?
Zapiši, povej mi, kaj te bo zadovoljilo.

Za takšno vprašanje je tedaj ravno prav zgodaj, da se požrešnost še nima časa razviti. Pamet je tedaj usmerjena samo v en problem, ki ga dva rešujeta. Drugih še ni, drugi še bodo, če bosta stopila na napačno nogo! Bodo pa nastali, o, pa še kako bodo nastali... eden za drugim bodo nastajali, kot smo tudi sicer lahko sami lahko videli. Ker pač nismo imeli pameti, ko smo delali državo, zato so nastali.

Skratka, želje mejaša takrat niso obtežene z drugimi pizdarijami (NLB in ugrabljeni denar varčevalcev, problemi z odvozom radioaktivnih odpadkov iz nuklearke, maščevanje zaradi sto majhnih in drugih večjih obmejnih sporov, politike, tradicionalne nezaupljivosti itd. itd.). V začetku je problem majhen in neobremenjen z drugimi stvarmi. Takrat ga rešuj!
Ko napiše na list in našteje vse, kar hoče imeti - takoj podpiši, ne čakat in se pogajat! PODPIŠI VSE, KAR TI BO NAPISALl!!!! 
In on naj se pod to podpiše. 

Ni razloga, da se ne bi, saj je sam napisal kar hoče.

Najpomembneje je sprejeti vse, kar ti bo naštel. Takrat bo še obziren in razumevajoč, kasneje ne bo več. Postal bo požrešen in ne bo postavljal meje svoje pogoltnosti. Bolj bo čas tekel, bolj bo pogolten in maščevalen. Več časa bo imel za razmislek. To ni dobro! Predvsem pa ni realno.

Verjemite, da tako prideš najbolj poceni skozi. Tudi če se ti za trenutek zazdi, da morda zahteva od tebe preveč - PODPIŠI!!! Podpiši vseeno. To (spet poudarjam, govorim iz lastne izkušnje!) je daleč najceneje.

Vse drugo je zapletanje problema, kopičenje sporov na spor in raztegovanje na več generacij, s seštevanjem vseh tistih na videz drobnih nevšečnosti, ki pomenijo nagajanje iz maščevalnosti. Zdaj za to, zdaj za ono. Narodi izgubljajo življenja zaradi butastih principov, okrog problemov, ki so v začetku bili majhni in lahko rešljivi. Še posebej v primerjavi s tisočimi mrtvih kasneje.

Slovenija je imela možnost biti resna država, pa jo je zapravila. V bistvu je to le še en pokazatelj, da ne ob nastanku ne kasneje, in prav zagotovo ne zdaj nismo sposobni imeti svoje države, ter jo voditi tako, kot je treba. Polomija na vsej črti.
Zdaj pa se moramo (pa sploh še nismo končali!) ukvarjati s tem kretenskim sporom zaradi nekaj bebavih kulturnikov in pisateljev filozofov, ki niso znali izpuliti oblasti iz rok kučanu, niso poskrbeli, da ima Slovenija jasno dogovorjeno državno mejo (pa kdo pameten dela tako neumnost, da ne definira meja, ko ustvarja novo državo???), da veš kje jo imaš in jo znaš braniti. Kako boš pa branil mejo, če sploh ne veš kje je?!
Neurejeno državo prepoznaš po neurejenem katastru. Če bi država oz. občine imele urejen kataster, ne bi imeli spora s Hrvaško!
Državna meja je parcelna meja parcele, katere lastnik je pri urejenem katastru znan! In ta živi v eni ali drugi državi. Torej je državna meja s tem določena!
Pri urejenem katastru, seveda.
V Sloveniji je sploh vse neurejeno, šlampasto, pa ne le kataster: pravo, finance, zdravstvo, šolstvo... Moj zastavnik iz Niša bi reku: momci, ovo je kastrofa!
Skratka. Slovenija se je lotila delati državo brez prave želje imeti jo. Na poroko brez kurca!
To ni hrvaški problem, to je slovenski problem.
(če hočeš imeti mir na meji, napadi svojo državo, ne tuje!)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

083_KRIVIC IN BUČAR - GLAVNA KRIVCA, DA SMO ZDAJ BREZ SVOJE DRŽAVE

036_INTERNACIONALNA DEMOKRATIZACIJA ZAHODNE NOROSTI

008_ZAROTA VELIKIH STARCEV 2 str.